TRUDY KUNKELER

TRUDY KUNKELER

Delft (NL), 22 augustus t/m 27 september  2015

INterieur – EXterieur    –     VIER plaatsbepalingen

Kunstcentrum Kadmium zoekt opnieuw haar plaats. Door de verhuizing naar Het Prinsenkwartier zijn we binnen één oud kloostergebouw naaste buren geworden van diverse kunstinstellingen, waaronder Museum Prinsenhof. Dat daagt uit om te kijken waar je staat. Hoe werken we samen? Hoe onderscheiden we ons? Kunnen we op deze nieuwe locatie ook een nieuw publiek bereiken? Hoe kunnen we een factor van betekenis zijn in de Delftse kunstsituatie?

Kadmium onderzoekt dat uiteraard met artistieke middelen. Met tentoonstellingen zoals INterieur – EXterieur  die het begrip ‘verhuizing’ in een bredere context plaatsen. Waar de een neerstrijkt op een goed geplande plek, raakt de ander ongewild op drift. Coby Brinkers heeft als curator vier kunstenaars benaderd om deze gedachtes in concrete vormen te gieten.
De reis naar een andere ruimte begint met ‘Rainbow Station’ van Daan Roosegaarde, een projectie die hij maakte voor de 125 jaar oude constructie van het Centraal Station in Amsterdam. Daarbij gebruikt hij een liquid crystal-techniek die recent ontwikkeld is door sterrenkundigen van de Universiteit van Leiden. Het feeërieke kleurenspectrum dat schuil gaat in alledaags licht en dat alleen in uitzonderlijke omstandigheden zichtbaar wordt, ontvouwt zich – even – op de grens van dag en nacht.

De reis naar een ander bestemming is niet zonder gevaar. Trudy Kunkeler herroept de moed van zeventiende-eeuwse zeevaarders die op basis van rudimentaire kaarten het onmetelijke tegemoet gingen. Haar Maritieme Landschap van keramiek oogt als een telkens herhaalde peiling van lengte, breedte, diepte en hoogte. Wie van A naar B gaat moet ook zijn plaats kunnen bepalen.
Mark de Weijer stemt zijn werk af op de ​specifieke locatie​. Hij onderzoekt de ruimte – het bijna abstracte overblijfsel van een voormalig kloostergebouw – en vertaalt dit in een wandbekleding van papier. De handgeschepte vellen, afkomstig van een Veluwse watermolen, worden met dunne lagen aquarelverf op kleur gebracht. Samen vormen wand en papier een beeld, hetgeen ons aanspoort om de tijd te nemen voor de beleving van kleur en ruimte.

Wie leefden er vroeger op deze locatie in Delft?  Janneke Kornet achterhaalde de bijzondere geschiedenis van drie generaties vrouwen die verbonden zijn met het Prinsenhof. Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje; hun dochter Emilia van Nassau en haar dochters de Prinsessen van Portugal. Hoe was het leven van deze vrouwen?

De tentoonstelling is te bezichtigen van 22 augustus t/m 27 september.
De opening is op 23 augustus 15:00 door Jan Brouwer, voorzitter Coöperatie Prinsenkwartier en onderzoeker cultuur en stedelijke ontwikkeling.

16 september 20:00 in het Prinsenkwartier in samenwerking met TOP: Bert van Meggelen, actief met culturele planologie , interviewt enkele van de kunstenaars.

Hendrik van Leeuwen
schrijver / kunstenaar