TRUDY KUNKELER

TRUDY KUNKELER

Loden landschap

INSTALLATIE – LOOD, STEENGOED, FOTO, PROJECTIE

Loden landschap vindt zijn oorsprong in 2002, in de tijd dat ik werkte in de buurt van Montségur (F), een gebied van de Katharen. Het gebied en zijn geschiedenis beïnvloedde mijn werk. De Katharen, leden van een onderdrukte christelijke sekte, waren gevestigd in Languedoc. In 1244, werden de laatste overlevenden van deze sekte beschuldigd van ketterij en op een enorme brandstapel op de berg Montségur gezet.
De overeenkomst met dit historische feit en de actualiteit trof mij als blijvend beeld. Het mag duidelijk zijn dat de mens in technisch en wetenschappelijk opzicht grote vooruitgang heeft geboekt, in emotioneel opzicht heeft hij echter nauwelijks een evolutie doorgemaakt.

Het werk gaat over de discrepantie tussen enerzijds onze dagelijkse omgeving en anderzijds wat ons via de media in woord en beeld bereikt uit vele delen van de wereld. Persfoto’s van verwoeste steden zijn het uitgangspunt voor de objecten; de vernietiging bevroren als esthetisch moment.

De opbouw van dit werk heeft in de loop der jaren vorm gekregen. De eerste reeks versplintering werd gevolgd door target/after the troubles.

Deze series zijn gezamenlijk aanleiding voor de installatie loden landschap.